Efterlevandeskydd: Trygghet för familjen när olyckan är framme

03 oktober 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Att tänka på döden kan kännas obehagligt, men det är ändå en del av livet. Dödsfall och oväntade händelser är inte sällan traumatiska händelser för de närmaste anhöriga, vilket gör att det är viktigt att tänka på vilket ekonomiskt skydd de efterlevande har vid en sådan händelse. Detta kallas i försäkringssammanhang för efterlevandeskydd.

Vad är efterlevandeskydd?

Efterlevandeskydd är en försäkring som ger ekonomisk trygghet till anhöriga om en person avlider. En försäkring kan vara knuten till en tjänstepension, livförsäkring eller annan förmån och kan inkludera både dödsfallsskydd och efterlevandepension. Det som är gemensamt för dessa är att de ger de efterlevande ett ekonomiskt stöd om den försäkrade avlider.

Hur fungerar efterlevandeskydd?

Hur mycket efterlevandeskyddet ger varierar beroende på vilken typ av försäkring det handlar om. Om försäkringen är kopplad till en tjänstepension kan det till exempel vara en månadslön per år som den försäkrade har varit anställd. Om det är kopplat till en livförsäkring kan det vara ett förutbestämt belopp som betalas ut. För att kvalificera för efterlevandeskydd behöver den försäkrade oftast uppfylla vissa krav. Det kan till exempel vara att de måste ha varit anställda en viss tid eller betala en viss premie.

efterlevandeskydd

Varför är efterlevandeskydd viktigt?

Efterlevandeskydd är viktigt av flera anledningar. För det första kan det ge ekonomisk trygghet till anhöriga vid en redan svår tidpunkt. Det kan underlätta att täcka kostnader för begravning, juridisk hjälp, och annat som kan uppkomma vid dödsfall. Det kan också hjälpa till att ersätta den förlorade inkomsten från den avlidne, vilket kan vara avgörande för att kunna upprätthålla en viss levnadsstandard. Vidare kan efterlevandeskydd också vara viktigt om den försäkrade har barn. Barnen kan ha rätt till efterlevandepension, som kan hjälpa till att finansiera kostnader för deras uppfostran och utbildning.

Så här skaffar du ett efterlevandeskydd

För att skaffa ett efterlevandeskydd bör du kontakta din arbetsgivare om du har en tjänstepension, eller ditt försäkringsbolag om du har en privat livförsäkring. De kan ge dig information om vilket efterlevandeskydd du har och hur du kan förbättra det. För de som vill jämföra olika alternativ och hitta den bästa lösningen för deras behov, rekommenderas att besöka Anke Pupillkassan. Detta är en online-tjänst som hjälper användarna att jämföra olika försäkringsalternativ för att hitta den bästa lösningen för just sina behov. På så sätt kan man hitta en lösning som ger både trygghet nu och för framtida generationer.

Fler nyheter